Loading Dogodki
Ta predstava je bila že izvedena.

Gilles Abier

SAMOV ODSEV

Naslov izvirnika: Le Reflet de Sam

Iniciacijska pripovedka

PRVIČ V SLOVENIJI

 

Prevajalka: Irena Sterckx
Režiser: Peter Militarev
Scenograf: Niko Kranjc
Kostumografija: Sabina Spanjol
Izbor glasbe: Luka Ilinčič
Izdelava scene: Milan Hrast
Rekviziti: Milan Hrast, Bine Knapič
Izdelava lutk: Sabina Spanjol
Maska: ansambel
Oblikovalec svetlobe: Luka Ilinčič
Ton: Nadja Tomaževič
Odrski mojster: Bine Knapič

 

IGRAJO:
Ravnateljica: Saša čot
Oče: Bine Knapič
Mama: Lucia Rebolj
Sam: Jaka Malnar
Babi: Nadja Strajnar-Zadnik
Ciganka: Zlatka Trampuš
Prekupčevalec živali: Dare Bogataj
Papagaj PROBITAS: lutka
Baletka: Marcela Firm
Licitator: Mojca Firm
Obiskovalci sejma in
licitatorji: člani ansambla

 

PREDSTAVA NIMA ODMORA

 

KAJ NAM ŽELI SAMOV ODSEV POVEDATI

Samov odsev je iniciacijska pripovedka, v kateri se mora junak Sam lotiti iskanja poti, na kateri se bo spopadel s preizkušnjami, ki ga bodo vodile do globoke transformacije. Iniciacijsko besedilo – notranja preobrazba junaka, prestop na višjo razvojno raven.
Vendar se pripovedka dogaja v realističnem kontekstu. Prvo dejanje je zasidrano v sodobnem vsakdanu. Ravnatelj šole je poklical Samove starše, da jim pove, da so sina za tri dni izključili iz šole zaradi nakopičenih prestopkov. Zadnje dejanje kaže ponovno umirjeno družinsko življenje.
Že v prvem dejanju se pojavi stara mama kot malo nenavadna, posebna oseba (dišeče palčke, papiga, čarovnica). Z njo se zgodba premakne v fantazijo, ki že meji na fantasticnost; z njeno pomočjo odsev v ogledalu izgine. Osebe, ki jih bo Sam srečal na poti, so vse iz domišljijskega sveta.
Beseda „odsev“ napeljuje na ogledalo, na šipo, otroke spomni na rek „ali se lahko brez sramu pogledaš v ogledalo“. Za Sama to ne velja, saj laže, uporablja nasilje, ne spoštuje nikogar in ničesar. Cilj njegove poti je, da se bo lahko spet pogledal v ogledalo, tako v pravem kot v prenesenem pomenu.
Samov odsev se loteva aktualne problematike prisotnosti staršev. Kaj je bolj pomembno? Količina ali kvaliteta preživetega časa z otroki?
Premislek tudi o pomembnosti izgovorjenih besed. Ali so starši znali povedati sinu, da ga imajo radi?
Premislek o ljubezni stare mame, ki pomaga vnuku odrasti. Njena ljubezen je brezpogojna, ničesar ne pričakuje v zameno in tudi ne kaznuje.

O AVTORJU
Gilles Abier se je rodil leta 1970 v Parizu. Sedem let je živel v Angliji, v Manchestru, kjer si je na konservatoriju dramskih umetnosti pridobil izobrazbo igralca, avtorja in režiserja.
Njegov prvi roman, Fausse companies je izšel pri založbi Acte Sud leta 2000. Do zdaj je izšlo več kot dvajset del za otroke in mladostnike, nekatera so prevedena tudi v portugalščino, angleščino, italijanščino in kitajščino. Leta 2015 sta izšla romana Kako sem se znebil svoje mame in Živjo Hikaru. Za svoja dela je bil večkrat nagrajen. Pravi, da kadar dela v kakšnem pariškem muzeju, piše zgodbe.

Ko sem imel približno deset let, je oče vsako sredo zjutraj mene in brata peljal na igralne urice. Nekateri smo vedno prišli malo prej. Med čakanjem na avtobus, ki je pripeljal ostale iz bližnjih mest, smo se zbrali v kotu sobe in se pogovarjali. Vedno sem jaz začel. Od prejšnjega tedna se mi je zgodilo toliko stvari, ki sem jih moral povedati! Priznam, da sem si vecino zgodb izmislil. Zgodbe o razbojnikih, ki so me zasledovali, o pozabljenem zakladu globoko v gozdu, o psu, ki je vse vedel. Predpostavljam, da so mi ostali otroci vsaj polovico verjeli, tako sem bil prepričljiv! Imam občutek, da danes nadaljujem… z veseljem!
Gilles Abier

 

Premiera bo v četrtek 30.6.2022 ob 20.00 uri,
v dvorani Kulturnega doma Pirniče

 

Lepo vas pozdravljamo.
Vaš KUD Pirniče