Kdo smo
  Novice
  Repertoar
     Tretji kluč
     Pravljica o Mezinčku
     Pokojna gosp. mama
     Selitev
     Glavni dobitek
     Kužek in sonček
     Svojeglavček
     Lift
     Pastirček Peter
     Vse za oblast
     Ko kozliček gre odpret
     Ovčka Mili
     Parlamentarke
     Trije vaški svetniki
  Spored
  Vstopnice
  Povezave
    REPERTOAR - Vse za oblast

Branislav Nušić – Jernej novak
VSE ZA OBLAST


Priredba treh komedij Branislava Nušića: Analfabet, Narodni poslanec in Oblast

Sezona 2006/2007

KRSTNA IZVEDBA

režija
scenografija
kostumografija
izbor glasbe

izdelava scene
oblikovanje luči
luč


ton
garderoberka
rekviziti


vodja predstave


Peter Militarev
Peter Militarev
Niko Kranjc
Peter Militarev

Milan Hrast
Uroš Vovk
Roman Bajt
Uroš Vovk

Roman Bajt
Katja B. Piskernik
Milan Hrast
Bine Knapič

Bine Knapič


Namen gledališke igre je bil že od nekdaj, je in ostane, da drži takorekoč življenju zrcalo, da kaže čednosti in njene poteze, pregrehi njeno podobo, svojemu času in družbi njeno obliko in odtisk

William Shakespeare (1564-1616)
Osebe, kot si sledijo skozi tri igre:
 

Zvone NAGODE
Lucija GRM
Anica HORVAT
Simona BEŽAN
Bine KNAPIČ
Bojan BEŠTER
Milan PUSTOSLEMŠEK
Niko KRAJNC
Metoda ŠMIGOC
Franci KAVČIČ
Žiga AŽMAN
Jure JENKO
Črt STRGAR
ANALFABET

župan
njegova žena
njuna hči
tajnica Mica
referent Janez
kopač-firbec
traktorist
kopač
mimoidoča
Franček
kopač
trombonist
 
NARODNI POSLANEC

Tone Prebil
žena Marta
njuna hči Anika
Mica, Medenova tetka
Janez "numerca"
Tine meden, advokat
Drago Lenič, prekupčevalec
Prebilov svak Simčič
Simčičeva žena
mesarski pomočnik
Batelino, delomrznež
trombonist
OBLAST

Tone Prebil, ministrov tast
Marta, tašča, Prebilova žena
Anika, zdaj ministrova žena
gospa Mica
ministrov sorodnik Janez
Tine-Valentin, minister
Drago, povzpetnik
ministrov boter
botrica
ministrov šofer
Batelino, ministrov sošolec

fantek
BRANISLAV NUŠIĆ (8.10.1866 -19.1.1938),
komediograf

Najbolj uspele komedije:
Žalujoči ostali, Narodni poslanec, Sumljiva osebe, Gospa ministrica, Pokojnik, Protekcija

Njegova prava moč je v satiri in komedij. Usojeno mu je bilo dolgo življenje, v katerem je bil slavljen in omalovaževan. V življenju je Nušić zapravljiv z duhom in denarnico, brezbrižen, strašno len in strašno marljiv, duhovit: HARPROKRATES, bog molka, ni njegov penat. Nušić je kramljavec in kratkočasnež. Ni šaljivec po poklicu, marveč po rojstvu in temperamentu, vselej ubran na šale in burke Ljudskega duha. Izbiral pa je tudi motive in tipe iz malomeščanskega življenjA, ki so se mu upirali zaradi preočitne slabosti gnile družbe. O Nušiću so dolga leta govorili in pisali, da je njegova satira nedolžna, čeprav ujedljiva, in bolj humorna kakor moralična. Vendar je vedno, zlasti še v svojih najboljših odrskih delih, imel pred seboj ideal ljudi, ki so boljši od tistih, katere je razgaljal in smešil. Kar je osmešil, je storil iz skritega moralnega ogorčenja.

Nušić je ustvarjal do zadnjega. Še dva dni pred smrtjo! Na pisalni mizi je ostal razprt rokopis nedokončanega dela Oblast, komedije v štirih dejanjih. Naslov sam pove, da je ostal Nušić do kraja zvest svojemu poslanstvu - smešenju in obsodbi malovrednih ljudi, ki mislijo na oblast, da bi se okoriščali z žulji in znojem delovnih davkoplačevalcev. Pred smrtjo je dokončal dve dejanji. Zadnja stran, napisana s svežim zelenkastim črnilom, se končuje z besedami neke njegove osebe: »Jaz sem na višku!« To so bile obenem poslednje besede Nušića. Pripisal je le še: Zavesa.

Ta njegova nedokončana komedija (Oblast) mi je vzbudila željo poigrati se z različnimi Nušićevimi deli, iz katerih je mogoče izvleči dramaturško linijo »VSE ZA OBLAST«, v komedijo, v kateri vsak za sebe lahko nekaj najde v Nušiću: mislim, da prav to lahko privlači sodobnega gledalca, posebej če so to liki iz našega podnebja, iz današnjega sveta, ki jih moramo približati Nušićevemu smehu. Seveda gre pri tem za absurdno komično gledališče, katerega smisel je zasramovanje oblastnikov in vseh, ki se rinejo okoli njih ali rinejo vanje. Gre za ponaredek želja in stremljenj, kakršne ljudje, žal, nosimo v sebi. Kar pomeni najti ljudi, ki iz današnjega sveta odgovarjajo likom, ki jih Nušić ponuja v Analfabetu, Narodnem poslancu in Oblasti. Z njimi gledati svet okrog sebe, gledati današnjega sodobnega človeka. Najti like, ki so v igrah pri našem slovenskem narodu, pri našem človeku. To je lahko edini uspeh Nušića na slovenski sceni. Vsi ti nepridipravi pa morajo biti groteskno naivni, naivno neumne figure OBLASTI ali pa njenih ponižnih slug, kajti OBLAST je sama lopovska ali pa se na prave lopove ne odziva. Tako je tudi dramaturško gledanje na naše tri Nušićeve komedije, ki smo jih združili v motiv: VSE ZA OBLAST- osebe so izpostavljene usodi smeha: čeprav je smeh vsem potreben, naj bo naše komedija le smeh našega življenje - vedrina kljub satiričnosti.

  © 2008-2015 KUD Pirniče, Zgornje Pirniče 6, SI-1215 Medvode