Kdo smo
  Novice
  Repertoar
     Tretji kluč
     Pravljica o Mezinčku
     Pokojna gosp. mama
     Selitev
     Glavni dobitek
     Kužek in sonček
     Svojeglavček
     Lift
     Pastirček Peter
     Vse za oblast
     Ko kozliček gre odpret
     Ovčka Mili
     Parlamentarke
     Trije vaški svetniki
  Spored
  Vstopnice
  Povezave
    REPERTOAR - Selitev

Karel Valentin
SELITEV

(Der Umzug)

Satirična dobrosrčna komedija


Sezona 2010/2011

Premiera: 14. april 2011

režija
prevod
priredba
kostumi
izbor glasbe
oblikovanje luči
rekviziti
izdelava scene
poslikava scene


IGRATA

Liza
Karel


PREDSTAVA NIMA ODMORA


Peter Militarev
Ervin Fritz in Božidar Tabaj
Peter Militarev
Metoda Šmigoc
Peter Militarev
Uroš Vovk
Milan Hrast
Milan Hrast
Roman Veras
Metoda Šmigoc
Branko Pečelin

Farsa absurda

Besedilo SELITEV Karla Valentina smo uvrstili v repertoar za leto 2011 predvsem zaradi tega, ker KUD Pirniče v svojem delovanju (UTEHA) uprizarja predstave s farsističnim izhodiščem (v zadnjih sezonah OVINEK in LIFT, obe z velikim uspehom). SELITEV je taka farsa, odlična in še ne uprizorjena na ljubiteljskem odru v slovenskem gledališkem prostoru. Žanrsko lahko Selitev opredelimo kot farso absurda, ki tudi ljubiteljskim akterjem nudi bravurozno igro komike in tragike. Tragikomičen humor te farse pa os ustvarjalcev prestave zahteva zagnanost, domišljijo, natančnost, telesno sproščenost, disciplino, preciznost jezika, oplemenitenega z lokalnim narečjem ter odlično igro gledališke pavze oplemenitene z rekvizitno igro.

Humor te novodobne burke - farse, poleg sporočila današnjega aktualnrga dodeljevanja stanovanj, je dramaturško in mizanscensko grajen na principih tragikomičnosti. Igralca pri oblikovanju vsak svojega lika izhajata iz svojega prepričanja in iz pristnega komedijantskega duha, tako da sta se pri študiju predstave zabavala sama, z željo, da se bo njun ustvarjalni utrip magično pretakal do občinstva.

KAREL VALENTIN

s pravim imenom Valentin Ludwig Fey (1882-1948) je bil v prvi tretini 20. stoletja eden najpomembnejših bavarskih komikov, kabaretnih ustvarjalcev, klovnov, ob tempa tudi avtor in producent številnih filmov. V 20. letih je slovel kot zvezdnik številnih nemih filmov, oprijel se ga je vzdevek "nemški Charlie Chaplin".

Rojen je bil v razmeroma dobro stoječi družini tedanjega nemškega srednjega sloja. Oče, solastnik podjetja, ki se je ukvarjalo s prevozništvom pohištva, je sina poslal v uk k tesarju in to vajeniško izkušnjo je Valentin kasneje velikokrat uporabil v svojih komičnih komadih.

Kariero komika je začel 1902 ko se je vpisal v 3-mesečni tečaj v varietejski šoli v Muenchnu, kot poklicni igralec pa je prvič nastopil v Nueremburgu. V triletnem premoru, neposredno po očetovi smrti, je oblikoval dvajset komičnih komadov za enega igralca, s katerimi je leta 1906 nastopal po številnih nemških mestih.

Kmalu zatem je redno nastopal v muenchenskih kabarejih in pivnicah ter zaslovel kot avtor in izvajalec komičnih skečev, ki jih je praviloma uprizarjal v močnem bavarskem dialektu, običajno s soigralko Liesl Karlstadt.

V dvajsetih letih je sodeloval z enim najpomembnejših nemškim dramatikov Bertoldom Brechtom. Prav Brecht je Valentinovo komiko primerjal z Chaplinovo. Znana je njegova izjava, da se je največ naučil od klovna Valentina, ki je v svojih skečih izoblikoval lik malega uslužbenca - najpogostoje je to glasbenik v orkestru ali fotograf, ki sovraži svojega delodajalca in ga izpostavlja posmehu. Delodajalca je interpretirala njegova partnerka Lies Karlstadt, priljubljena komičarka, ki je govoričila v prazno in govorila z globokim glasom. Velentinovi skeči pogosto parodirajo in izpostavljajo posmehu male trgovce, gasilce, godbenike v vojaških orkestrih, različne strokovnjake, ki igrajo majhno vlogo v gospodarskem in socialnem življenju.
Valentin je s svojim naivnim občutkom za humor oblikoval skeče, ki so bili po duhu ohlapno povezani s sočasnimi umetniškimi gibanji, kot so dadaizem, socialni ekspresionizem in Nova stvarnost. Njegova umetnost se osredotoča predvsem na jezikovne bravure in besedne igre - Valentin je jezikovni anarhist. Njegove komedije se pogosto pričenjajo z banalnimi nesporazumi, pri katerih vztraja in jih z razvojem skeča še stopnjuje; besede dobesedno zdrobi, jezik razgradi na osnovne enote in raziskuje izvorni pomen in smisel besed.
  © 2008-2015 - KUD Pirniče, Zgornje Pirniče 6, SI-1215 Medvode