Kdo smo
  Novice
  Repertoar
  Spored
  Vstopnice
  Povezave
    KDO SMO

Dolgo ime PRS :
KULTURNO UMETNIŠKO DRUŠTVO PIRNIČE

Kratko ime PRS :
KUD PIRNIČE

Naslov :
Zgornje Pirniče 6, SI-1215 Medvode

Občina :
Medvode

Matična številka :
5048150000

Davčna številka :
16838491

TRR :
IBAN SI56 0202 1001 2277 202

Telefon :
031 352772

e-mail :
info@kud-pirnice.si

Zakoniti zastopniki :
Luka Čukajne
Leta 1933 je bilo v Pirničah ustanovljeno prvo kulturno društvo, ki je v letu 1936 prevzelo ime Prosvetno društvo Jakob Aljaž. Dejavnosti društva so se izvajale v razredu tedanje osnovne šole v Pirničah vse do druge svetovne vojne, nato takoj po vojni nadaljevale. Takrat je bila večina projektov zaradi pomanjkanja prostora zunaj, na dvorišču šole. Leta 1948/49 je bilo društvo pobudnik za gradnjo novega kulturnega doma (zadružnega doma) in prvi denar za izgradnjo le-tega so na hranilnico položili iz inkasa otroških in odraslih predstav. Leta 1953 se je kulturna dejavnost prenesla v novo izgrajeni Zadružni dom, današnji dom krajanov, kjer društvo deluje še danes.

KUD Pirniče – OTH je doživelo bliskovit vzpon s predstavo EVGEN leta 1979, s katero je gostovalo po vsej nekdanji Jugoslaviji ter tudi po Evropi. Nivo kakovosti in kvalitete te predstave so v prihodnjih letih potrdile še druge (Iz take smo snovi kot kranjski komedijanti, Pozdravljen in zbogom, Pokvečena sonca, Drobtine smrti, Vrnitev Evridike… vse do Parlamentark, ki so bile v letu 2006 po mnenju strokovne žirije Čufarjevega gledališkega festivala proglašene za najboljšo gledališko predstavo.

KUD Pirniče je tako nedvomno eno najbolj prepoznavnih ljubiteljskih kulturnih društev, ki se ukvarja z gledališko in lutkovno dejavnostjo. V letu 2008 praznuje že 75 letnico obstoja. Poleg lastnih odrskih stvaritev je bilo občinstvu ponujeno mnogo tujih predstav in tudi kulturna vzgoja mladih ni bila zanemarjena, saj so se v gledaliških delavnicah društva kalili tudi danes poklicni igralci in režiserji. Naši člani kot mentorji aktivno pomagajo drugim društvom v Sloveniji in zamejstvu.

Delujemo v naslednjih samostojnih ustvarjalnih enotah:

- ODER TREH HEROJEV,
- SAMOSTOJNA UMETNIŠKA SKUPINA OTEHA-UTEHA,
- ODER MLADIH OTH,
- OTROŠKA GLEDALIŠKA DRUŽINA OTH,
- LUTKOVNI ODER OTH,
- LIKOVNO FOTOGRAFSKA SEKCIJA,
- LJUDSKO GLEDALIŠČE,
- FILMSKA SEKCIJA,
- GLASBENA SEKCIJA

Kot akcije izvajamo:

- GLEDALIŠKI ABONMA ZA ODRASLE (27 LET),
- GLEDALIŠKO-LUTKOVNI ABONMA ZA OTROKE (6 LET),
- JESENSKE SERENADE (21 LET – V SOORGANIZACIJI Z GLASBENO MLADINO LJUBLJANSKO),
- OSTROVRHARJEVO SREČANJE (27 LET, Z MEDNARODNO UDELEŽBO, ZARADI NESOFINANCIRANJA S STRANI OBČINE ŽE TRI LETA MIRUJE),
- GLEDALIŠČE V NARAVI.

V društvu se srečuje preko 50 aktivnih članov iz občine Medvode ter približno 20 od drugod. Društvo vsa leta svojega delovanja pripravlja zanimive projekte, ki jih predstavlja tudi na gostovanjih po Sloveniji in zamejstvu, na srečanjih in festivalih, kjer za posamezne uprizoritve ali odrske kreacije posameznih članov društva, marsikdaj prejme tudi festivalske nagrade na državnem nivoju.

Naše najodmevnejše predstave so se predstavile na najprestižnejših festivalih nekdanje Jugoslavije, v Sloveniji pa na Borštnikovem srečanju, na Goriškem srečanju malih odrov v Novi Gorici (na obeh kot posebni gostje v vrstah poklicnih gledaliških ustvarjalcev), mnogokrat na Linhartovem gledališkem festivalu in na Čufarjevem gledališkem festivalu, ki sta najprestižnejša festivala slovenskih gledaliških ljubiteljev.

Naša velika želja je bila, da v jubilejnem letu 2007/2008 pripravimo slavnostno premiero predstave HLAPEC JERNEJ, ki bi jo oplemenitili s slavnostno akademijo, priložnostno razstavo ob 75 letnici društva ter izdajo jubilejnega almanaha. Žal vsega tega ne moremo izvesti, saj je strokovna komisija na javnem razpisu za dodelitev sredstev iz občinskega proračuna za kulturo za leto 2008 naše programe ovrednotila z 0 sredstvi in je društvo kljub 75 letnemu uspešnemu delovanju in prepoznavnosti po vsej Sloveniji na robu propada.

Pereča globalna težava KUD Pirniče pa je tudi dokončanje adaptacije doma krajanov Pirniče, ki jo je pred leti podprla Občina Medvode in s katero naj bi med drugimi tudi društvo pridobilo boljše pogoje za svoje delovanje. Žal je adaptacija zastala na treh četrtinah in društvo je zdaj še na slabšem, kot je bilo pred začetkom adaptacije pred petimi leti. Zelo si prizadevamo, da bi se začeta dela dokončala in da bi se dom krajanov Pirniče namenil društvenim dejavnostim v krajevni skupnosti Pirniče, ne pa pridobitniški dejavnosti in trženju prostorov. Prepričani smo, da bomo v svojih prizadevanjih uspeli, saj nam v prid govori tradicija in kontinuiteta našega delovanja, pa tudi kvaliteta naših uprizoritev, ter zaslomba kraja.
  © 2008-2014 KUD Pirniče, Zgornje Pirniče 6, SI-1215 Medvode